Bütçe Planlaması Nedir?

Yazar: turgaykarabiyik 16/11/2020 0 Adet Yorum Yapıldı

Bütçe Planlaması Nedir?

 

1)Bütçe Planlaması Nedir?

Bütçe planlama, firmanıza ait olan sabit gelir ve giderlerin hesaplanması sonucunda firmanızı büyütmek adına, doğru yatırım stratejisinin belirlenmesidir.

 

2) Bütçe Planlama Neden Gereklidir?

Bütçe planlama, firmanızın gelecekteki konumunu açık ve net görmenize imkan sağlar. Bütçenizi en verimli şekilde yönetmenizi sağlayacak olan bütçe planlama mutlaka her şirket için yapılması gereken zorunluluklardan biridir. Aksi takdirde şirketiniz adına önünüzü göremez ve doğru kararlar alamazsınız.

 

3) Bütçe Planlama Nasıl Yapılır?

Öncelikle firmanıza girişi olan sabit gelir kaynakları ve aylık kazancınızı hesaplamanız gerekmektedir.

Gelir kaynaklarınızı doğru belirledikten sonra ikinci adımınız gider kalemlerinizi hesaplamak olacaktır. Hesaplamaya öncelikle sabit giderlerinizi belirleyerek başlamalısınız. Sabit giderlerinizi hesaplarken varsa kiranızı, borç giderlerinizi, varsa ürün tedarik masraflarınızı, çalışanlarınızın aylık maaşları ve yatırılan sigortaları, firmanıza ait yemek ve yol masraflarınızı, vergilerinizi, şirket içi diğer ofis harcamalarınızı eklemeyi unutmayın.

Sabit giderlerinizi hesapladıktan sonra değişken giderlerinizi de hesaba katmalısınız. Şirkete yeni alınan eşyalar ya da yenilenen bir eşya, çalışanlarınız için satın alacağınız bir eğitim, reklam ve pazarlama giderleriniz aylık gider tablonuzda değişkenlik yaratabilir. Bu giderlerinizi önceden belirlemeniz ve not almanızda fayda vardır.

Son olarak giderlerinize bir acil durum bütçesi de eklemeniz şirketinizin yararına olacaktır.

Gelir ve giderleriniz hesaplandığında nakit kazancınız ortaya çıkmış olacak ve şirketiniz için ihtiyaçlar dahilinde olan, örneğin yeni ekipman, personel, reklam ve pazarlama işleriniz için ayırabileceğiniz bütçeyi doğru bir şekilde hesaplayabileceksiniz.

Yorum Yap